Informatie
© 2016, Luchtvaart- & Oorlogsmuseum Texel (LOMT)
LUCHTVAART- & OORLOGSMUSEUM TEXEL
Museum
Bezoekersinfo
Collectie
Nieuwsbrief
Het museum zou echter al snel uit haar jasje groeien...
Naast een expositie over de luchtoorlog in WO-II, werd er aandacht geschonken aan de Georgische Opstand uit diezelfde periode. Door uitbreiding van de exposities en ruimtegebrek voor de luchtvaarttentoonstelling werd in 2001 de expositieruimte uitgebreid.
Maar niet alleen de ruimte werd te klein, ook de naam van het museum omvatte de inhoud niet meer. Hierdoor heeft het museum in 2006 besloten haar naam en het logo te veranderen in...
"
Luchtvaart- & Oorlogsmuseum Texel" (LOMT)
De ideeën voor de oprichting van het toenmalige "Luchtvaart Museum Texel" zijn ont-staan na de viering van het 50-jarig bestaan van vliegveld Texel in 1987. Aan dit festijn was tevens het 5-jarig jubileum van de DDA en het 70-jarig bestaan van het amfibisch oefenkamp De Mok gekoppeld. Zo’n 15.000 toeschouwers bezochten de voor deze gelegenheid opgestelde expositie in de vliegveldhangaar. Door het enthousiasme van het publiek werd gedacht aan een vaste tentoonstelling in de vorm van een museum.

In 1988 werd de stichting Luchtvaartmuseum Texel opgericht, mede door vliegveld-directeur/havenmeester Ed de Bruijn. Toen de zweefvliegclub in 1995 aangaf een nieuwe behuizing nodig te hebben, werd de mogelijkheid om in de oude zweefvlieghangaar een museum te beginnen met beide handen aangepakt.
Ondertussen werd historicus Gelein Jansen bij het project betrokken en hij trof de nodige voorbereidingen voor de inrichting van een museum. Vervolgens werd in april 1996 met een groep enthousiastelingen in een maand tijd een compleet museum ingericht.
Op 17 mei 1996 werden de deuren van het museum voor het eerst voor publiek geopend, en sindsdien mag het museum op zo’n 10-15.000 bezoekers per jaar rekenen.
Archief
Home
Collectie
Het museum wordt in zijn geheel draaiende gehouden door een groep enthousiaste vrijwilligers en is deels afhankelijk van giften en donaties. Mocht u de de activiteiten van het museum willen ondersteunen door middel van een donatie dan kunt u dit doen door het donatieformulier van deze website te downloaden en op te sturen... Alvast onze hartelijke dank!